感恩节日记
今年嘅感恩节少有好天气。每日气候暖,蓝天白云。喺暖洋洋嘅太阳下散步喺美丽嘅湖畔公园,真系畀人平添好多节嘅快乐,同大好人生嘅感激!
今年嘅节消夜又丰盛嘅满满一台,得,大虾,火腿,番薯,粟米,薯仔泥,当然唔少得感恩节传统主食,烧火鸡!今年嘅晚宴第一次加个新人员:大佬嘅男友。席间大家边食边倾,有说有笑。美满人生,莫过咁啦。
次日大佬好提议。去游乐园玩。呢个游乐园由个出名朱古力公司老板创立,迄今百年。我哋几乎年年都要帮衬。例牌先系参观佢哋免费模拟朱古力工厂。搞掂时每人免费试下朱古力。参观完之后直接入游乐园。周围系节红绿装潢。树上挂满彩灯。空中系暴米花同朱古力香味,同熟嘅节乐曲。
我哋中午入园。唔经唔觉日已经黑落嚟。大佬同男友带老二继续兴致勃勃玩过山车。老三话攰嘞。我同佢去舞台剧休息。顺便又睇咗一演出。。噉都玩到晚6,7点。日已经晒黑。周围装潢嘅彩灯都显得特别明亮。真系火树银花,特别靓。我哋一路行之外,行,一路见出便嘅人重排队入嚟。专门嚟探节彩灯嘅。
星期六大佬同男友返学。我带老二老三去行山。美东有一个出名巨长山道,叫Appalachian Trail,横贯南北,全长4000几公里。嗰班嘅极至就系由南到北行完呢条山道。我当然唔敢谂噉嘅壮举,但一直盼望最低限行小段,感受下呢条举世闻名嘅山路。一直想去一直冇去。啱啱礼拜六冇事,天气又好。此时唔做,更对几时!
早餐之后就开始打包,带上水,干粮,衫,护身刀,换上野外运动鞋同衫。然后父女三人上车啊出发啦。离我哋最近嘅山道入口有一个钟嘅路程。彩数唔错,我哋啱啱到就见入口出有一个车位。落车整装出发。入山口路有啲斜,爬有啲辛苦。为咗照顾仔,我哋时走时歇,食口立湿饮水,尽量唔畀佢哋太攰。山道两旁系参天嘅林木。而家树叶大都漏咗。山道上满系色彩斑斓嘅落叶。行喺上面沙沙作响。路旁有告示牌话山上可能有黑熊呀。好在呢个季节树叶全漏咗。如果真系有黑熊最低限我哋很远可以见到佢!
沿路遇到啲同我一样嗰班远足嘅人。有一对对嘅后生仔,都有好多象我噉带仔出嚟玩。都有孭住大包睇落训练有素嘅长途跋涉嗰班人。好在老三特别话多。我哋一路讲嘢,都冇觉得闷。大概行咗个几钟,我哋嘅目的地终于到啦。眼前系几蚊墟冚冚嘅石。企喺石上系一片唔言喻嘅宽阔嘅风景,绵延嘅森林,远处嘅湖,一望无边嘅农田村庄。真系不虚此行!
总之,一个快乐难忘嘅感恩节。但愿年年有今日!